joi, 23 februarie 2012

Ziua in care m-am lepadat de Antena 3

Recunosc ca pana ieri am fost un fidel telespectator Antena 3. Ma uitam in special la Sinteza Zilei si la Mircea Badea. Cred ca daca ai filtrul ratiunii bine setat nu e foarte usor ca o emisiune sa iti formeze anumite inclinatii politice sau sa iti spele creierul. Ma uitam la Gadea pentru ca avea invitati interesanti (imi place de exemplu profesorul Teodorescu) si chiar el mi se parea un tip inteligent.
Mi-e foarte clar ca toate emisiunile Antena 3 au o singura deviza - Basescu rau - dar in acelasi timp puteai afla chestiuni interesante legate de tot felul de "smenuri" facute de cei de la putere. Si pana la urma, pastrand putin proportiile cred ca asta e misiunea presei - sa fie cu ochii pe cei de la putere si pe modul in care isi fac treaba. Simt nevoia sa repet ca sunt foarte constient de extremismul celor de la Antena 3 pentru care Basescu e raul suprem.

Poate ca era placerea mea usor vinovata sa-i urmaresc pentru ca nici mie nu imi mai place personajul Basescu. Mi-a fost simpatic multa vreme si chiar am crezut ca e presedintele potrivit pentru Romania. Acum mi-am schimbat parerea (de fapt incepand cu al doilea sau mandat) dintr-un motiv foarte simplu: omul e un maniac diabolic care nu accepta sa fie contrazis si care crede ca detine adevarul absolut. De aici pana la o dictatura pasul e foarte mic. Si mie astia nu imi plac. Iar acum sa revin la Antena 3. Acum 3 zile parca, am vazut Sinteza Zilei in care se vorbea despre niste utilaje existente in Harghita care ar fi putut ajuta oamenii aia prinsi in nenorocirea de zapada din sud. Problema ridicata era ca nimeni nu a zis nimic de ele si au ramas in garaje. Toate bune si frumoase, Gadea si invitatii "tocau" subiectul suficient de rational si inclinam sa le dau dreptate (exceptand micile derapaje cu tenta anti-maghiara). Ma rog, intr-un final intra in legatura telefonica presedintele Consiliului Judetean Harghita care are in proprietate vehiculele respective.
Omul, calm si politicos multumeste pentru ca a fost lasat sa intervina in emisiune apoi incearca sa explice ce-i cu utilajele. El zice ca si-au facut datoria si au anuntat ISU de la Bucuresti ca le au dar nu le-a solicitat nimeni. Mai zice el ca judetul pe care il conduce a alocat cel mai mare buget pentru sinistratii din Vrancea. Dar, dintr-o data omul e acoperit de unul din invitati care in batjocura il intreaba de ce doar acum au alocat banii aia sau asa ceva. De parca era atat de important ca oamenii primeau ajutoarele cu o saptamana in urma sau in zilele urmatoare. Era important ca ele veneau. Atacat fiind, presedintele respectiv face imprudenta de a intreba oarecum iritat ce au facut jurnalistii Antenei pentru sinistrati.
Ei, in momentul ala s-a declansat iadul in studio. Gadea a inceput sa tipe, sa-l faca nerusinat pe cel de la telefon si sa-i inchida in nas legatura. Totul in aplauzele asistentei. Eu am ramsa masca. Nu imi venea sa cred ca un jurnalist pe care il socoteam elegant si diplomat a putut reactiona in felul asta gen Vadim Tudor.
Ok, am zis, s-o fi "oparit" omul ca a fost atacat breasla. O fi un episod trecator. Cand colo, ce sa vezi ? Ieri seara scenariul se repeta la indigo, cu ceva presdinte al CNAS in rolul victimei. Asta saracu' si-a luat-o mult mai rau. Matza blanda Gadea l-a facut praf pe un ton ultraridicat: nesimtit, dobitoc si alte chestii asemanatoare au iesit din gurita metrosexuala. Si tot in aplauzele figurantilor (la propriu) din studio. Daca nu ma credeti dati un search pe net si veti gasi cu siguranta criza de isterie gen OTV.
Si cu asta, Gadea & co a pierdut dupa vreo 3-4 ani un telespectator. Pe mine.
Raman deocamdata sa ma mai uit la Badea, insa doar daca e bine dispus. Daca-i incruntat, inapoi la seriale pe net.
Partea proasta e ca nu mai am la ce sa ma uit la stiri. Antena 3 m-a dezamagit, Realitatea nu se regaseste inca, B 1 e varianta in oglinda a Antenei. Mai nou am descoperit TVR Info si am redescoperit Stirile Pro Tv de la 19 ( skip of course la crime, violuri, tragedii). Si cea ma misto surpriza: Moise Guran pe TVR 2 imediat dupa stirile de la Pro. Va recomand cu mare placere.

joi, 9 februarie 2012

Defectiunea RTFM

IT-istii au devenit "the kings of the world". Fara ei nu functioneaza nimic. Nici o firma sau institutie care foloseste computere (si cine nu o mai face in ziua de azi) nu poate functiona fara Maria Sa IT-istul. Fie angajat propriu, fie un extern, IT-istul e indispensabil. Si partea proasta e ca stie acest lucru. Si profita din plin de el. IT-istul a devenit micul tiran din fiecare firma. La el sunt bitii, ram-ii, click-urile, wifi-ul si toate celelalte rahaturi fara de care nu mai suntem in stare sa functionam corect. Fara internet am ajuns sa nu mai stim cum sa supravietuim. Parca toata viata noastra am fost conectati. Fara computer, gadget-uri, imprimante, modemuri, routere nu mai putem. Si IT-istul profita. Poti sa fii tu manageru' lui peste ca daca ai suparat IT-istu' si il certi sau, mai rau il dai afara, ai pus-o. Ala iti pleaca cu toate informatiile din firma. Sau iti blocheaza serverele, iti schimba parolele de wireless, iti sterge contabilitatea. El e micul tocilar care acum se poate razbuna pentru tot ce a patimit in liceu. I-ai dat tu castane peste cap in baia scolii, da' acuma el te lasa fara net. Din cateva click-uri. Asa ca nu ai ce face si trebuie sa-i suporti fitele. Aerele lui de superioritate ale unui om care stie ca pentru tine Linux nu e decat un cuvant care seamana vag cu numele unui animal. Si daca incerci sa intelegi ceva te ia la misto pentru ca esti penibil incercand sa discuti in argoul lor sau chiar sa oferi "solutii". Deci nu ai altceva de facut decat sa taci si sa inghiti figurile micului tiran. Si sa speri ca specia asta se va inmulti suficient de mult incat sa nu mai fie atat de indispensabili si greu de inlocuit. Sa nu mai trebuiasca sa fii la cheremul lui si sa astepti sa "aiba chef" ca sa repare porcaria aia de server. Sa nu mai suporti "glumitele de IT-ist" de genul:
"Ce a avut frate imprimanta aia de nu mergea ? " ...intrebi tu ca un vitelus cu botul umed in fata lupului mare si rau.
"O defectiune RTFM* " ranjeste superior inteligentu'


*RTFM adica "read the fucking manual"