miercuri, 4 ianuarie 2012

Hotul perfect

Cred ca stiti la cine ma refer. Hotul perfect e statul roman. Am mai multe argumente dar azi vreau sa scriu despre TVA. O stiti. TVA-ul e chestia aia care va scumpeste la casa produsele pe care le cumparati de la Metro. Ca astia sunt smecheri si afiseaza la raft cu cifre mari pretul fara TVA si cel total undeva mai mic sa nu se vada prea bine. Dar nu despre asta vroiam sa va povestesc. Vreau sa va zic prin ce trec nenorocitii astia ca mine care au inconstienta sa faca afaceri in Romania. Pai in primul rand te bucuri ca ai prins clientul chiar daca a negociat cu tine la sange ca doar e criza. Booon. Dupa ce prestezi ca un rob sa fie clientul multumit (nu ma plang de asta), incepe distractia. Emiti si tu ca un contribuabil onest si fraier docomentul fiscal - FACTURA. Din momentul ala esti dator vandut. La hot. Care asteapta rabdator pana luna imediat urmatoare si fix in data de 25 isi cere partea. Adica un sfert (aproape) din ce ai facturat. Banii jos si joc de glezne. Geaba te dai tu de ceasu' mortii ca stai domle' ca eu nu am incasat factura aia. Ca ala imi plateste la 30-45-60 sau chiar 90 de zile. Nu intereseaza pe nimeni. Ai facturat ? Plateste! De unde ? Treaba ta. Te-am pus noi sa faci afaceri? Nu puteai sa fii si tu somer ? Descurca-te ! Nu conteaza ca poate clientul nu iti plateste decat peste 3-4 luni. Tu scoate banii ca de nu venim cu portareii.
Ca sa inteleaga mai bine si cei care sunt fericiti angajati. Cum ar fii sa nu primiti salariile vreo 2-3 luni dar statul sa vina sa va ceara in fiecare luna sa-i dati impozitul pe venit, CAS-ul si celelalte taxe pe care le platiti din salariu. Ca daca nu va executa silit.
Sunt constient ca incasarea TVA la incasarea facturilor ar duce la o reducere drastica a veniturilor la bugetul de stat (cel putin o vreme). Dar de ce sa nu se emita o lege care in paralel cu plata Tva la incasarea facturii sa prevada si limitarea termenelor de plata intre agentii economici la 30 de zile de exemplu. Sa se traga linie si sa o luam de la capat. In 3 luni am scapa de blocajul financiar. Nu ai ? Nu consumi. Nu platesti in termen te amendez de te ia naiba.
Parca avem ceva parlamentari de Alba. As vrea sa-l vad macar pe unul dintre ei cu o initiativa legislativa pe chestia asta. Ce ziceti domnilor Peres, Atanasiu, Dobra, Negrut, Coclici si Olar? Sper ca n-am uitat vreunul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu